blog

Скъпи приятели, тук споделяме с вас ежедневните впечатления, пътувания и срещи, с които е пълен живота ни, както и вдъхновените от тях рецепти от делници и празници. 

27/04/2011
Среща с Лаура Ескивел 
Диана със световноизвестната писателка Лаура Ескивел, една от нашите големи и силни вдъхновители!

“Срещата ми с Лаура Ескивел е точно от тези неочаквани мигове в които се докосваш до истинската същност на нещата. Освен изклчително вдъхновение за нашия кулинарен проект, писателката е и моя пътеводна светлина за духовните ми търсения в готвенето и търсенето на щастие.”
Диана Шингарова

Лаура Ескивел разказва, че няма значение какво ще сготвиш, важно е да е минало през сърцето и да е поднесено с любов. В световния и бестселър ''Като гореща вода за шоколад'' сълзите на Тита събуждат тъга, радост и дори отчаяние у гостите, които се хранят от нейните гозби. Сватбената торта, която Тита приготвя за своя любим и нейната сестра, кара всеки да избухне в неутешим плач! Магическата сила на храната струи от всяка страница на този запомнящ се роман...а ако никак не ви достига време, ще признаете поне, че филмът по книгата е разтърсващ. 



За нас беше радост и чест да връчим романа с автограф от Лаура Ескивел на победителката в предизвикателството ни ''Строго зелено'' за м. Април, Катерина Рангелова. 


19/04/2011
Изкуството на истинските яйца

Великден ни приканва да извадим боичките и да бъдем художници, да бъдем част от традицията, да създадем красота и радост с ръцете си. Празникът е пуснал корени в сърцето на всеки от нас, още след Цветница сърцата ни бият учестено и голяма усмивка огрява лицата ни, щом си помислим за козунака, за кифличките, за оцветените ръце, за яйцата. Ах яйцата! Как ще ги боядисаме, какви ще са, как ще ги подарим, раздадем, разменим, как ще им се радваме и как ще нашето яйце ще е най-хубаво, най-здраво...най-истинско. 

Боядисаното яйце е извървяло дълъг път, от пролетните фестивали в Египет, Персия, Древна Гърция и Рим, през христианската традиция и е оцеляло до днешни дни, за да символизира чудото на кръста, надеждата и новото начало, в което всеки един от нас вярва.

Тази година ви каним да пресъздадете традицията на истинското боядисване на яйца. Каним ви да боядисате както са го правили нашите баби, техните баби и бабите на техните баби. Каним ви да станете част от изкуството на истинските яйца.

Потърсихме рецепти за бои, които да гарантират естествени, красиви и неповторими цветове. Ето как да си ги направите сами!
За да добиете цветовете, ще са ви нужни основни продукти, в които има пигмент. За червено използвайте люспи от червен лук, за жълто куркума и люспи от жълт лук, за лилаво листа от червено зеле, за зелено спанак, за оранжево моркови и шафран, а за розово червено цвекло. 

За 6-8 яйца от всеки цвят:

Червено: обелки от 8-10 глави лук 

Жълто: 4 с.л. куркума и обелки от 5-6 глави жълт лук

Синьо: 10 тина листа от червено зеле

Зелено: 4 чаши спанак

Оранжево: ½ кг настъргани моркови и щипка шафран

Розово: 2 чаши червено цвекло

В тенджерка, подредете яйцата на един ред. Отделно, в 600-800 мл вода, сварете желаните съставки за пигмент за 30 мин. Прецедете и добавете 1 с.л. сол и  с.л. оцет към всеки цвят. В тенджерка, сложете яйцата на един ред и залейте с желания цвят. След като сместа заври, намалете огъня и оставете яйцата да къкрят още 20 мин. Изключете и ги оставете да киснат в цветната вода поне още час. Колкото повече престоят, толкова по-наситен ще бъде цвета. Махнете ги внимателно, тъй като оцета леко омекотява черупките и ги оставете да изсъхнат. Черупките ще се втвърдят с изсъхването.  Използвайте тампонче намазано с олио или зехтин за да лъснете яйцата и да се насладите на бляскавите им цветове. 

Оцветяване с лучени люспи:
Може да увиете всяко яйце в люспи от лук и да поставите ластичета за да придържате люспите. Сварете яйцето. След като свалите люспата, ще имате красиви цветни отпечатъци.

Оцветяване с ластичета:
Увийте ластичета около яйцата за да получите красиви бели ивици след като ги боядисате.

Рисунки с восък:
Вземете тънко парченце свещ и нарисувайте яйцето си. След като го боядисате, нарисуваното ще изпъкне.

Споделете традиционното боядисване на яйца с близките и приятелите си, зарадвайте се на разнообразието от природни пигменти, разменете трикове за декорация на яйца и не забравяйте да споделите красивите си снимки и резултати с нас! Нека седмицата преди Великден е вдъхновена и пълна с нова надежда! Бъдете здрави!


Месечно предизвикателство - Април
СТРОГО ЗЕЛЕНО

След като ви поканихме да участвате в нов месечен конкурс като приготвите любимата си зелена пролетна рецепта, се захванахме да сготвим и ние за да ни върви по...спанак?





Рецепта 01/03/2011
Честита Баба Марта  

Най-любимия ни пролетен празник ни вдъхнови да приготвим засмяна, бяла и червена салата, която нарекохме Баба Марта. Предлагаме ви я с искрени пожелания за здраве, бодър дух, щастие и благополучие!


babamarta10

За 2 порции:
2 чаши сварено червено цвекло
100 гр натрошено бяло сирене
2 с.л. слънчоглед
1 с.л. зехтин
1/2 с.л. балсамов оцет

Нарежете цвеклото и го поставете на дъното на чинията за сервиране. Поръсете с натрошеното сирене и слънчогледа и полейте внимателно със зехтина и балсамовия оцет.

Може да добавите стафиди или сушени червени боровинки за лек сладък послевкус. Не забравяйте да споделите салатата (или поне рецептата за нея) с любимите си приятели! Разкажете ни какво приготвихте за празника, на страницата ни във Facebook!

Рецепта 01/01/2011
Честита Нова Година и баница с късмети

В началото на Новата Година бихме искали да изразим най-топлата си и искрена благодарност на всички наши приятели! Благодарим ви за обичта, подкрепата и вдъхновението, с  която беше съпътствана работата ни през 2010 и ви обещаваме нови кулинарни приключения и вълшебства през 2011! 


За нас е огромна радост да споделим с вас късметите, които написахме за Новата Година с пожеланието поне един от тях да ви се сбъдне!

вино от всички континенти, изпито на всички континенти    

сладки подправки, да е сладък живота

кола с много коне

ваканция за тялото и душата

еко ферма или поне еко фермер


сполука без скука

пиперлива и сладка любов от пръв поглед

меден месец, или поне седмица


щъркел или торбалан

живот като на кино

здраве и наздравици 


Ние вярваме, че вашата семейна рецепта за баница e най-хубавата рецепта, за това само ще ви прошепнем как правим нашата: винаги с пречистено масло гхи и винаги с много много хубаво бяло сирене и домашни яйца.


Бъдете здрави, хранете се добре, почивайте истински и се радвайте на добри приятели и семеен уют!

Галя & Диана





Рецепта / 12/ 12/ 2010 
Коледни меденки

С настъпването Коледните празници все повече наши приятели ни питат как да приготвят здравословни, засищащи и питателни сладки. Ние вярваме, че когато направим домашни сладости с любов и грижа и когато вложим минимално обработени продукти, подбрани с внимание, резултатът е здраве за цялото семейство. Меденките, които ви предлагаме могат да бъдат поднесени и като подарък за да събудите духа на Коледа у своите колеги и приятели и за да дадете част от сърцето и умението си на другите.

За да приготвите около 40 меденки си отделете поне 2 и половина часа време. Може да започнете в един ден и да завършите в друг, така всеки ден ще отделите по малко повече от час. 


Започнете приготовлението на меденките, като се снабдите с формички за изрязване (елхичките са наш фаворит) и хартия за печене.

Ето какво ви е нужно за тестото:


3 чаши брашно (ние използваме смес от спелта и ръж, може да си ги смелите пресни и ароматни в My Organic Market)
1 ч.л. морска или Хималайска сол
1 ч.л. сода бикарбонат
2 ч.л. пресен джинджифил (настърган)
2 ч.л. канела на прах
1/4 ч.л. карамфил на прах
1/4 ч.л. индийско орехче на прах
1/2 чаша разтопено краве (или кокосово, ако постите)масло
1 чаша мед (или меласа или смес от двете)
1 яйце (може и без него ако постите)
За допълнителен аромат прибавете 2 с.л. младо или плодово червено вино 
брашно за разточване 


В голяма купа, смесете всички сухи съставки. На котлон на среден огън, разтопете мазнината и добавете в нея джинжифила. Премахнете от огъня и добавете и меда или меласата. След пълното им разтапяне, бавно ги смесете със сухата смес и яйцето. Разбъркайте добре до получаване на хомогенна лепкава мека смес. Разделете сместа на 2 части и я приберете в хладилника най-малко за час (или до другия ден). След охлаждането тестото е твърдо и лесно може да се разточи с дебелина 1/3 см като предварително сте посипали повърхността за работа с брашно. Загрейте фурната до 175 градуса С. От тестото изрежете формичките, които желаете да видите красиво подредени на Коледната трапеза. Ако нямате формички, изрязвайте с нож или чаша. В тавичка постлана с хартия за печене, поставяйте внимателно своите елхички и ги печете до порозовяване. Охладете меденките и ги съхранявайте в кутия за сладки до Коледа, имат свойството да увеличават своята мекота, сладост и вълшебство с всеки изминал ден!

Спомнете си и за нашия Коледен конкурс ''Магията на Коледа'', в който ви каним да споделите чрез рецепта и снимка своя любима коледна рецепта, защо не вариант на тази?



Рецепта / 6/ 12/ 2010 Свежа салата с риба тон за Никулден
Скъпи приятели,







ПОКАНА 





Пълната информация за Коледната работилница 

на ИЗКУСТВОТО НА ИСТИНСКАТА ХРАНА 

най-после е при вас! 







Рецепта / 25/ 11/ 2010 
Тиквена салата за Деня на благодарността

Денят на благодарността е от онези задушевни семейни празници, които виждаме най-вече във филми, тъй като традионно не е български празник. Може би сте чували за пълнената с хляб пуйка, сладките картофи с кленов сироп и обилното количество сос от червени боровинки, който съпътства всяка препълнена чиния. В края на такава вечер на угощения, цялото семейство подремва пред камината, а аромата на тиквен пай се носи от кухнята...
Разбира се, може да направите кулинарен сценарий и да проиграете един такъв пир на благодарността, а може и да вземете елемент от него и да отпразнувате радостта от приятелството и с нашата тиквена салата.


Ето какво ви е нужно за 2 порции:


1 чаша тиква, печена
1 топка моцарела
4 големи черни маслини
4 сушени доматчета
1 с.л. сух риган
1 с.л зехтин
1/2 с.л черешов балсамов оцет (или друг балсамов оцет)

Нарежете тиквата и моцарелата на равни малки кубчета. Почистете маслините и ги нережете на ивички, заедно със сухите домати. Може да ползвате домати от бурканче или такива, които сте накиснали за малко в топла вода. В малка купичка разбъркайте зехтина, балсамовия оцет и ригана и накиснете за 5 мин. Полейте дресинга върху останалите съставки и разбърквайте докато усетите, че ароматите са се смесили. Сервирайте салатата самостоятелно или върху подложка от рукола. Ако искате да отнесете тази засищаща и носеща топлина рецепта в офиса, просто използвайте салатата като плънка за хлебче тортила или пита.

Честит Ден на благодарността на всички които празнуват днес, но дори и да не празнувате, желаем ви да сервирате на всички щедра порция благодарност!


Рецепта / 14/ 11/ 2010


Каним Ви да прекарате деня на 12 Декември (неделя) с нас. Началният час на нашите творчески занимания е 11ч., а мястотоО'Nice Bagel & Juice Bar (намира се до магазин Sportrax в Младост 1, бул. Андрей Сахаров 20А.



Елате да научите малко повече за техниката декупаж и да направим уникалните дървени кутии за рецепти предназначени да поберат осемте тома от поредицата с кулинарни картички "ИЗКУСТВОТО НА ИСТИНСКАТА ХРАНА" още по красиви и неповторими. Ще изработим още и вълшебни коледни играчки от паста!

 

Oбадете ни се на 0887 986 740 (Галя) или ни пишете на artofrealfood@gmail.com за да резервирате своето място. Местата са ограничени, за да мога да обърна внимание на всеки от вас!









Цената на Коледния Уъркшоп е 50 лв. Материалите с които ще раборим са високия клас на боите на Maimeri - серията Policolor, акрилни бои на Pebeo, лепилата и медиумите на MAIMERI, ще имате избор и от най-добрите декупажни хартии, които в момента може да се намерят на пазара.

Всичко което изработите по време на Коледния Уъркшоп е за вас! 


вдъхновени от големия христиански празник Никулден, решихме да ви представим свежа и богата на аромати салата с риба тон, която всеки може да приготви за минути. За целта ви е нужна висококачествена консервирана риба тон в собствен сос, която обикновено може да купите в стъклени опаковки.

За 2 порции:
2 дълги стръка целина
6 репички
100 г риба тон
сок от 1/2 лайм
1 с. л. зехтин
щипка морска сол
1/2 щипка черен пипер
Отцедете рибата тон и я разделете на късчета. Нарежете целината на кръгчета, а репичките на полумесци. Разбъркайте всичко и добавете солта и черния пипер. Накрая полейте със зехтина и сока от лайм и декорирайте с резен лайм или лимон.
Сервирайте самостоятелно или с подложка от рукола и зелена салата и задължително споделете с любими хора.
Честит Никулден!
Ръженки
Може би си спомняте вкусните соленки направени от прясно смляна ръж, които опитахте на официалните представяния на том 1 от ''Изкуството на истинската храна'' в София и Варна. Запитванията за рецептата достигнаха почти интензитета на възхищение от рожковите бонбони, затова за нас е чест в тази чудесна неделна утрин да споделим рецептата с вас.

За ръженките е добре да се помнят няколко неща:
1. Правят се много лесно и бързо.
2. Стават по-вкусни няколко дни след изпичането.
3. Траят поне седмица.
4. Могат да се подправят с различни подправки
За да направите достатъчно соленки за вас и вашите приятели, са ви нужни:

200 г ръжено брашно
200 г бяло сирене (добре отцедено) - краве или козе е много подходящо
200 г масло 
1 ч.л. бакплувер

Смесете всички съставки, като първо добре размачкате сиренето и маслото и след това с пръсти втриете брашното докато получите хомогенна смес със средна твърдост. Може да добавяте по малко брашно докато месите, ако се случи сместа да лепне леко по пръстите. В загрята до 180 С фурна, в покрита с хартия за печене тавичка, поставете оформени средни топченца тесто (колкото малко орехче). Печете около 40 мин или докато порозовеят. 

Може да поръсите с ким, кимион, мак, морска сол, червен пипер или смес Къри, а защо не и със сусам, ленено семе, или смлени ядки. 

Насладете се на вашите ръженки с чаша айрян, към който сте добавили щипка запечен на тиган кимион. Заповядайте на нашата стена във Facebook, за да споделите впечатленията си от тази рецепта!



Рецепта / 08/ 11/ 2010

Рожкови бонбони

Днес е големия празник Св. Архангел Михаил и бихме искали да честитим на щастливите именници и да пожелаем на нашите приятели здраве, радост и попътен вятър за всяко смело начинание !

Разбира се, че ще почерпим и ще го направим с най-желаната от всички рецепти. След представянето на ''Изкуството на истинската храна'' на 10.10.2010, много хора ни се обадиха, писаха и дори се опитаха да ни подкупят, за да споделим рецептата за бонбоните от рожков от Том 2, с които тогава посрещнахме гостите си. Те са вариация на Рожковия фъч, който е сред 25те рецепти от Том 2.

И без да отлагаме, представяме ви Рожкови бонбони.
Необходими продукти за 30-40 бонбона в зависимост от големината:

1 ч. чаша фурми и стафиди (смесени)
1/2 ч. чаша разтопено кокосово масло (може и какаово или краве)
1 1/2 ч. брашно от рожков (керъб)
2 шушулки кардамон
кокосови стърготини за овалване

Бонбоните, които опитахте на представянето бяха приготвени с продукти от My Organic Market, където купуваме най-хубавото кокосово масло и прекрасно брашно от рожков. 

Махнете костилките на фурмите и почистете дръжките и шапчиците им. Нарежете ги ситно и ги смесете с фурмите. Накиснете ги в топла вода за 30 мин. Междувременно разтопете кокосовото масло и счукайте шушулките кардамон за да извадите и стриете семенцата. Отцедете сушените плодове, пасирайте ги и ги смесете с маслото и брашното от рожков. Добавете и кардамона и смесвайте енергично. Оформете топчета, които да оваляте в кокос и съхранете в хладилник до сервирането.

Насладете се на тази рецепта с чаша Хималайски чай или силно кафе подправено с канела.

Среща / 04/ 11/ 2010

Първият ОNLINE гастроном в България

се казва City Marche. Разгледайте този прекрасен магазин и си го спомнете следващият път, когато тихичко помрънквате, че в големия супермаркет в квартала са свършили скаридите и моцарелата, а пък задръстването е убило цялото ви кулинарно вдъхновение.

Онлайн гастрономът беше представен през журналисти на 03 ноември в приятната обстановка на ресторант Крим, където с продукти от изобилния асортимент майсторът готвач Джани Порку беше приготвил изкусителн хапки. Джани не само носи неповторимия си чар и готварско вдъхновение чак от родната Сицилия, той е истински посланик на семплата, но много качествена храна. Официални посланици и поддръжници на онлайн гастронома са Иван и Евгения Лечеви, които с много хумор, примери от личния си живот и дори поглед в собствената си кухня, успяха да ни покажат колко лесно и приятно е да се пазарува качествена храна в Интернет.

Тарта с крема сирене, прошуто, Камембер и пресен плод от Джани Порку
Разглеждайки сайта може да видите, че е съвсем лесно да напазарувате за предстоящо парти, да купите най-основни продукти за дома от добре организираната бакалия, да откриете артикули, които никога не сте виждали на родна земя, или дори просто да потърсите идеи за следващото обедно меню на вашето семейство.

За кого е пазаруването в City Marche?

За заети майки, които нямат време да бъдат на 100 места едновременно, но са отдадени на доброто готвене; за заети работещи хора, чието време е толкова ценно, че предпочитат да не прекарват един час след работа в хранителен магазин; за кулинарни ценители, които искат най-доброто доставено до техния праг; за мили порастнали деца, които са решили да напазаруват за родителите си и да ги зарадват с пълна пазарска чанта; за съобразителни съпрузи, които искат да отменят своята половинка; за хора, живеещи извън България, които искат да напазаруват за свои приятели и близки; за компютърни маниаци, чиято храна минава първо през екрана на компютъра и после през тигана; и най-вече за всеки, който има нужда от качествено лично време, което иска да прекара НЕ пазарувайки.

Какво харесваме ние в City Marche:

1. Цените: плащате цени като в обикновен супермаркет, а получавате хранителни продукти с много високо качество, досега достъпни само за най-изисканите ресторанти

2. Качеството: гаранция за неповторимото качество на продуктите в гастронома са главните готвачи на ресторанти като Саса, Да Види, Крим, Кемпински, Мото и Клуб на архитекта. Ние обичаме да се храним там заради неповторимия вкус носен от качествените продукти, защо да не го пренесем и у дома? City Marche доставя само продукти от проверени източници, с пълен контрол върху начина на производство и изходните продукти, така че не само да има най-добър вкус, но и най-голяма гаранция за чистота на продукта и неговата здравословност.

Биволско сирене, резултат от внимателна селекция на мляко и отлично гледани животни
3. Удобството и спестеното време: може да спестите от 3 до 6 часа седмично, излишното пътуване, обикаляне на магазини с цел да намерите най-добрия продукт, стоенето на опашки, носенето на тежки пакети. В рамките на 24 часа от вашата онлайн заявка, продуктите ще са пред вашата врата, в удобен за вас час, а плащате с доставката, без да рискувате онлайн плащания. Сега, когато пестите време от пазаруване, имате време да сготвите и да общувате с близките си.

4. Комуникацията: след поръчка, член на екипа на гастронома ще се свърже с вас за да потвърди детайлите. Ако искате друга разфасовка от продукт, ако искате да се информирате за качествата на избрания от вас или да промените нещо сега е момента. Ако при получаване на стоките нещо не ви хареса, обадете се и екип ще дойде на място за да откликне на нуждите ви.

Румяна Гарванска и нейният екип
5. Екипът: прекрасния семеен екип на City Marche работи вече 13 години. Те са свежи, гъвкави, готови за нови предизвикателства, енергични и настроени на вълната на клиентите си. Те са готови да научат от какво имате нужда и да ви го доставят, дори да не съществува в техния асортимент. За разлика от вашия квартален супермаркет или гурме магазин, онлайн гастронома има екип, който може лесно да опознаете и който се грижи лично за вас, за вашата кухня, гости и най-вече за вашето здраве.

Разгледайте гастронома или станете част от Facebook страницата на City Marche! за да сготвите с няколко клика на мишката!


Рецепта / 31/ 10/ 2010 
Тиквен пай за Хелоуин